Upotreba slike
Contemporary painting
art, painting, contemporary art, contemporary painting
16873
post-template-default,single,single-post,postid-16873,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid

Upotreba slike

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Projekat “Upotreba slike” sproveo sam od kraja 2013. do kraja 2014. godine u 5 gradova u Srbiji sa ciljem prikazivanja i približavanja publici jednog mogućeg procesa i pristupa savremenom slikarstvu. Ideja je bila da popularizujem i promovišem umetnost, u mom slučaju slikarstvo, tako što ću prikazati 4 serije slika iz prethodnih 5-6 godina, ali i tako što ću o tome što više razgovarati sa publikom u vidu predavanja ili neformalnog razgovora ili radionica sa decom ili srednjoškolcima. Želeo sam da publici približim svoj pristup i razmišljanje o slikarstvu kao mediju za prenošenje poruka, kao komunikaciji, kao izrazu koji korespondira sa savremenim trenutkom. Projekat je obuhvatio izbor slika iz serija „Prazno vreme“, „Glupe slike“, „Slike suvišnih informacija“ i „Sjajne slike“.

Izložbe su realizovane u sledećim gradovima:

  • „Upotreba slike“, Šok zadruga, Novi Sad (20. 11 – 06. 12. 2013)
  • „Upotreba slike > Pančevo“, Galerija savremene umetnosti, Pančevo (18 – 27. 02. 2014)
  • „Upotreba slike > Kralјevo“, KC Ribnica, Kralјevo (09 – 22. 04. 2014)
  • „Upotreba slike > Požega“, Gradska galerija KC Požega, Požega (09. 09 – 03. 10. 2014)
  • „Upotreba slike > Kragujevac“, Kontakt galerija SKC, Kragujevac (20. 11 – 05. 12. 2014)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”17857,17858,17859,17860,17861,17862,17863,17864,17865,17866,17867,17868,17869,17870,17871,17872,17873,17874,17875″ img_size=”medium” column_number=”2″ grayscale=”no” images_space=”gallery_with_space”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Pokazalo se da je publika veoma zainteresovana kada od samog umetnika koji govori uobičajenim jezikom čuje motive za nastanak umetničkog dela i postupak izrade, kao i promenu ideja iz serije u seriju slika. Na taj način publika na otvaranju dobija punu informaciju o umetničkim radovima koje je došla da vidi, što upotpunjuje doživlјaj i pojačava komunikaciju. Tokom razgovora sam pokušao da predstavim umetnost kao kanal za komunikaciju i da predstavim umetnika kao nekog ko promišlјa pojedine aspekte realnosti u kojoj živi i ko pokušava da o svojim zapažanjima govori putem umetnosti. Radionice su održane tamo gde je to bilo moguće. Šok zadruga u Novom Sadu je veoma mala galerija, tako da radionica nije bila moguća, ali je zato održano predavanje na zatvaranju izložbe. U Kralјevu budžet nije omogućavao da ostanem još jedan dan i uradim radionicu, ali je zato razgovor sa publikom bio veoma intenzivan, publika je živo učestvovala i postavlјala pitanja. Radionice su sprovedene u Pančevu, Požegi i Kragujevcu. Radionice su važne i zato što se podržavaju i grade odnosi između lokalnih kulturnih i obrazovnih institucija. U sva tri slučaja su galerije pozvale jedno odelјenje iz srednjih ili osnovnih škola preko ličnih poznanstava sa nastavnicima likovne kulture, tako da je zapravo jedan čas likovne kulture održan u galeriji. Ovo je učenicima omogućilo da upoznaju umetnika i direktno od njega čuju priču o umetnosti, naravno prilagođenu uzrastu. Tema je bila prilagođena uzrastu, ali se sva tri puta odnosila na umetnost kao komunikaciju. Radionice su održane dan posle otvaranja u Požegi i Kragujevcu, i tokom trajanja izložbe u Pančevu, a nastali učenički radovi su postali deo izložbe, jer su po okončanju radionice okačeni na zid pored mojih radova. Na taj način su učenici uvučeni u kontekst umetnosti i galerije, učestvovali su na izložbi i možda o tome pričali vršnjacima ili ponovo posetili izložbu sa roditelјima.

Za projekat „Upotreba slike“ nisu tražena sredstva od fondova, već je sproveden u okviru redovnih aktivnosti galerija. Termini u galerijama su dobijeni konkurisanjem za redovni program (Pančevo, Požega) ili po pozivu za učešće u redovnom programu (Novi Sad, Kralјevo, Kragujevac).

Projekat „Upotreba slike“ je pokazao da je moguće sprovoditi programe koji se ne završavaju izlaganjem radova, već se izložba može iskoristiti kao povod za medijsko promovisanje novih ideja, kao i za građenje publike i direktan kontakt sa njom. Takođe, važan segment je decentralizacija i prikazivanje savremenih umetničkih radova van Beograda. Važnost ovakvog delovanja pokazuje interesovanje lokalnih umetnika i studenata umetnosti i neformalni razgovor koji se često nastavlјao nakon otvaranja.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row]

No Comments

Post A Comment